FAQ

 

Γιατί να επιλέξω μάρμαρο για το δάπεδό μου ;

Κατ΄αρχάς για λόγους καθαρά αισθητικούς. Είναι εντελώς διαφορετική η αισθητική του μαρμάρου από αυτή του γρανίτη, του κεραμικού πλακιδίου ή του ξύλου. Άλλωστε είναι αποδεκτό από όλους ότι ένα μαρμάρινο δάπεδο σε ένα σπίτι παραμένει διαχρονικό και  μπορεί  να ταιριάξει σε "κλασσικούς " αλλά και  "μοντέρνους" χώρους. Δεύτερον, γιατί ένα μαρμάρινο δάπεδο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και προσφέρει τη δυνατότητα ανακαίνισης μετά την πάροδο κάποιων ετών με μια επανάληψη του γυαλίσματος, μιας  και με το γυάλισμα απομακρύνεται μια πολύ λεπτή επιφάνεια μαρμάρου γεγονός που δεν δημιουργεί προβλήματα αντοχής. 

Τί τύπο μαρμάρου θα μπορούσα να επιλέξω ;

Ο τύπος του μαρμάρου που θα επιλέξουμε εξαρτάται κατά πολύ από τη χρήση για την οποία το προορίζουμε. Υπάρχουν π.χ. μάρμαρα με έντονο χρώμα που ενώ είναι ιδανικές επιλογές για εσωτερικούς χώρους δεν ενδείκνυνται  σε εξωτερικούς χώρους γιατί με την ηλιακή ακτινοβολία αποχρωματίζονται. Επίσης υπάρχουν υλικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δαπεδοστρώσεις γιατί είναι πολύ μαλακά. Η επιλογή μας λοιπόν θα πρέπει να στηρίζεται στο αισθητικό ζητούμενο, στον οικονομικό παράγοντα και στη γνώση του αν το υλικό είναι κατάλληλο για την εφαρμογή για την οποία προορίζεται. Οι φυσικομηχανικές ιδιότητες των υλικών είναι  ένα καλό στοιχείο για εξέταση.  Λευκά μάρμαρα όπως του Διονύσου, της Θάσου, της Νάξου, της Carrara, της Μακεδονίας,  το Sivec, κλπ. κοσμούν αμέτρητες κατασκευές και δίνουν φωτεινότητα στους χώρους.Ροζέ όπως του Πηλίου,  της Λειβαδιάς, το Rosa Portogallo , το Perlino Rosato, το Rosa Norvegia δημιουργούν μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα στους χώρους που επιλέγονται. Πράσινα όπως της Τήνου, το Cipollino, και γκρίζα όπως της Κοζάνης ή  της Καβάλας επιβάλλονται στο χώρο με το δυναμισμό που εκπέμπουν.

Πού κυμαίνεται το κοστολόγιο των μαρμάρων ;

Είναι ευνόητο ότι ο παράγων “κοστολόγιο” είναι πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στις μέρες μας. Η προέλευση και το μέγεθος των πλακών, το πάχος καθώς και ο χρωματισμός ειναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος. Οικονομικά μάρμαρα όπως το Καβάλας, μπορούν να ξεκινήσουν απο €18/μ², μπεζ-κίτρινα μάρμαρα από €45/μ² και λευκά μάρμαρα όπως Διονύσου-Θάσου από €75/μ². Η σχέση τιμής - ποιότητας είναι πολύ σημαντική στην επιλογή του κατάλληλου υλικού. Μια σωστή συνεργασία με την εταιρεία που σας προμηθεύει θα σας δώσει την πιο  οικονομική λύση για το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι φθορές μπορεί να ένα μάρμαρο ;

Η φθορά του γυαλίσματος, που συνήθως οφείλεται στα όξινα απορρυπαντικά του εμπορίου. Θαμπή  επιφάνεια ή ανομοιομορφία του γυαλίσματος είναι συνηθισμένες περιπτώσεις. Η σύστασή μας είναι ο καθαρισμός να γίνεται με ουδέτερα καθαριστικά (pH 7) .

Απορρόφηση υγρασίας, λεκέδων, αλάτων. Το μάρμαρο είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που μέσω των πόρων του απορροφά υγρασία ή λεκέδες. Όσο πιο αυξημένο είναι το πορώδες τόσο μεγαλύτερη είναι η απορροφητικότητα. Για να ελαχιστοποιήσουμε την απορροφητικότητα συστήνουμε την αδιαβροχοποίηση των επιφανειών  με τη χρήση ειδικών  υγρών  εμποτισμού .

Μηχανική καταπόνηση  των επιφανειών, όπως γδαρσίματα, χτυπήματα, κλπ. που μπορεί να δημιουργηθούν από παιχνίδια, τακούνια, κίνηση επίπλων   και άλλα  και αν μεν είναι πολύ μικρού πάχους και έκτασης μπορεί να αποκατασταθούν τοπικά.

Τι είναι αδιαβροχοποίηση των πετρωμάτων ; Τι προσφέρει ; Τι διάρκεια και τι κόστος έχει ;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός οτι δεν υπάρχουν πετρώματα με μηδενική απορροφητικότητα. Όλα έχουν απορροφητικότητα, άλλα μικρή, άλλα μεγαλύτερη. Η αδιαβροχοποίηση γίνεται με προϊόντα εμποτισμού (όπως το ΗΜΚ-S234) που διεισδύουν στους πόρους των πετρωμάτων, τους εμποτίζουν και δημιουργούν ένα αδιάβροχο στρώμα. Έτσι λοιπόν, το νερό, οι λεκέδες απο λάδι κρασί, χρώματα, καφές, λάσπη, graffiti, η υγρασία, κλπ. δεν απορροφώνται αλλά απλώς επικάθονται και απομακρύνονται εύκολα. Eπίσης, η αδιαβροχοποίηση εμποδίζει τη δημιουργία αλάτων, κιτρινίλας, σκουριάς στην επιφάνεια των πετρωμάτων.

Η αδιαβροχοποίηση εφαρμόζεται σε όλους του χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς και μπορεί να γίνει πριν ή μετά την τοποθέτηση ακόμα και από μη εκπαιδευμένο προσωπικό βάσει των οδηγιών. Σχετικά με τη διάρκεια της αδιαβροχοποίησης, για χώρους με ήπια χρήση (π.χ. κατοικίες) δεν χρειάζεται επανάληψη εφόσον βέβαια συντηρούνται σωστά.  Για χώρους μεγάλης κυκλοφορίας καλό είναι να γίνει μια επανάληψη μετά από 8-10 χρόνια. Το κόστος της αδιαβροχοποίησης ανάλογα με το είδος του πετρώματος και την επεξεργασία της επιφάνειάς του κυμαίνεται από €8-12/m2.

Τι υλικά να χρησιμοποιήσω για την συντήρηση και τον καθαρισμό των μαρμάρων ;

Για τον καθαρισμό των μαρμάρων πρέπει να χρησιμοποιούμε ουδέτερα καθαριστικά όπως π.χ. HMK-P324, πράσινο σαπούνι, κλπ. Η χρήση όξινων - χλωριούχων καθαριστικών διαβρώνει τα μάρμαρα και τα καθιστά περισσότερο απορροφητικά. Για την συντήρηση του γυαλίσματος η χρήση ενός βελτιωτικού όπως το HMK-P323 μια φορά το μήνα αρκεί. Απαγορεύεται η χρήση όξινων και καυστικών διαλυμάτων (όπως π.χ. χυμός λεμονιού, ξύδι, καθαριστικά νιπτήρων.)

Τι σχέση έχει η κρυσταλλοποίηση με την αδιαβροχοποίηση ;

Δεν έχει καμία σχέση. Με τα υγρά κρυσταλλοποίησης δημιουργείται μία επιφανειακή κρούστα από κερί, δεν παρέχει προστασία από λεκέδες και γλιστράει. Χρειάζεται επανάληψη σε σύντομο διάστημα. Η αδιαβροχοποίηση όπως είπαμε προηγουμένως, εμποτίζει τα μάρμαρα, δημιουργεί ένα αδιάβροχο στρώμα και τα προστατεύει από κάθε είδους λεκέδες για πολύ χρόνο. Είναι ευνόητο ότι για τις περιπτώσεις που υπάρχουν μικρά παιδιά η αδιαβροχοποίηση είναι σωτήρια για τα πετρώματα.

Share
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
2 χλμ. Λεωφ. Παιανίας - Μαρκοπούλου 19 441 Κορωπί, Τ.Θ.69009
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Connect with us for our latest news and updates
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Κατάλαβα